Activiteiten

Klik hier om in het archief met de lezingen uit 2018 en eerder te zoeken.
Het archief van 2019 komt onderaan de huidige pagina te staan.

Veiligheid in de laswereld

Datum 24 sep 2019
Tijdstip 19:30 - 22:00 uur
Locatie De Enck in Oirschot
Adres De Loop 67, 5688 EW Oirschot
Piet Savels van het vervolmakingscentrum voor lassers komt een lezing verzorgen over veiligheid in de lastechniek. Graag nodigen we u uit voor weer een interessante lezing. Onderstaande een reeds eerder geplubliceerd artikel met meer achtergrond informatie over het thema.

Degene die in een deelname certificaat wensen te ontvangen graag inschrijven zodat de exemplaren op naam klaar liggen op de avond.


Hoe pakt jouw bedrijf de opleiding & sensibilisering over veiligheid, gezondheid en milieu in de lasomgeving aan?

Het Vervolmakingscentrum voor lassers (VCL) vroeg het aan haar klanten en dit is het antwoord:


Veiligheid is voor ieder van ons een belangrijk aandachtspunt. Meer dan een derde van de bedrijven in onze industrie geeft aan dat ze niet de juiste didactische materialen voorhanden hebben om hun werknemers hierover voldoende te sensibiliseren. 70% van de bevraagde ondernemingen zou wél of vaker training voorzien indien ze over die juiste tools beschikten. Bij kleine KMO’s met minder dan twintig werknemers stijgt dit zelfs tot meer dan tachtig procent

Vaak worden snijwonden, oogletsels, brandwonden en geluidsoverlastuitgebreid besproken. Uit de rondvraag blijkt dat bepaalde risico’s minder worden aangehaald zoals elektrocutie of sluipende gevaren als straling, trillingen en lasrook hoewel zeker niet te onderschatten. Een concreet opleidingspakket dat de verschillende gevaren in de verbindingstechniek aanhaalt is welkom.

Leen Dezillie, IWE, directeur van het VCL: “Als opleidingscentrum ten dienste van de lasindustrie wil VCL hier in samenwerking met de European Welding Federation en enkele Europese partners ook haar schouders onder zetten. Met een uitgebalanceerd opleidingspakket, dat gratis ter beschikking gesteld wordt, hopen we dat bedrijven via interne opleidingen en trainingen hun werknemers nog beter kunnen sensibiliseren. Uit de rondvraag blijkt namelijk dat in ruim twee derde van de bedrijven meestal een collega instaat voor het geven van de nodige training. Die collega geven we nu graag de gepaste tools om zijn kennis over te dragen.”

 

Wat houdt zo’n opleidingspakket in?

De cursus is onderverdeeld in 15 thema’s die de meest voorkomende risico’s voor de lasser behandelen. Per onderwerp zijn er een drietal pagina’s tekst met foto’s en een overzichtelijke PowerPoint. Elk thema eindigt met een set open vragen die ideaal zijn om samen aan te kaarten. Daarnaast is er telkens een reeks multiplechoicevragen opgesteld om de kennis van de lassers te testen.

De presentaties zijn laagdrempelig, interactief en visueel. De cursus biedt een uitgebreid gamma aan informatie. Bovenop dit traditioneel opleidingsmateriaal, ontwikkelden we een videogame om de lasser te stimuleren zijn kennis in realistische scenario’s uit te testen. Als uitbreiding is een bijkomend pakket voorzien op het niveau van coördinator/toezichter met onder andere extra aandacht voor de wetgeving over de verschillende onderwerpen.

 

 

 


Online inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk
Aantal inschrijvingen: 45

Lasgroep Zuid

Secretaris Lasgroep Zuid
Michael Hagelaars
06 53619541
michaelhagelaars@lasgroepzuid.com

De lezingen worden gehouden in De Enck in Oirschot.

Sociaal Cultureel Centrum De Enck Oirschot
De Loop 67
5688 EW  Oirschot
telefoon: +31(0)499-572691
Navigatieadres (parkeerplaats): Harnasweg 4, 5688 EW  Oirschot
Terug naar boven